Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
09
Μάι
2014

Ανταγωνιστικότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις

Γράφτηκε από 

 

Ανταγωνιστικότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις

 

Ανταγωνιστικότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις μπορεί να αποφέρει μία επένδυση σε ακίνητο εισοδήματος για το 2014. Αυτό επισημαίνεται σε σχετική μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values, σύμφωνα με την οποία η απόδοση σε ένα ακίνητο εισοδήματος αντιστοιχεί σε ένα 3% - 3,8% ετησίως, έναντι του 1,7% - 2% που μπορεί να προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι το οικονομικό περιβάλλον παραπέμπει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

«Η πολύπλοκη φορολογική μεταχείριση τόσο ως προς την κατοχή και τη μεταβίβαση όσο και ως προς την δημιουργία εισοδήματος συνεχίζεται», αναφέρει η μελέτη της GLP Values, αφού ένας ιδιοκτήτης ακινήτων καθώς και ένας δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να εκτιμήσει:

1) Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η επιβάρυνση του οποίου σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας κυμαίνεται από 0,3% έως 0,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με πολύ υψηλότερη επιβάρυνση στα εντός σχεδίου ακίνητα σε σχέση με τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.

2) Τον φόρο μισθωμάτων η κλίμακα του οποίου διευρύνθηκε και ανέρχεται στο 10% για ενοίκια έως 10.000 ευρώ και στο 33% για το υπερβάλλον ποσό. Εάν συνεκτιμήσουμε ότι η μέση ετήσια απόδοση των ακινήτων εισοδήματος κυμαίνεται από 2,8% έως 3,8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τότε ο μέσος φόρος επί των ετήσιων μισθωμάτων ισοδυναμεί με το 0,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

3) Τον φόρο υπεραξίας ακινήτων ο οποίος προσδιορίζεται στο 15% επί της διαφοράς της τιμής κτήσης με την τελική τιμή πώλησης του ακινήτου.

4) Τον ΤΑΠ που είναι φόρος κατοχής και αποδίδεται μέσω της ΔΕΗ

Το φορολογικό αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με την GLP Values, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ευνοϊκό για την επανάκαμψη κεφαλαίων στην αγορά αστικών επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων. Ωστόσο, δεδομένων των επιπέδων όπου έχουν φθάσει οι προθεσμιακές συνάγεται το συμπέρασμα ότι για το 2014 η επένδυση σε ακίνητα εισοδήματος μπορεί να είναι ανταγωνιστικότερη. «Η θετικότερη προοπτική για στοχευμένες κατηγορίες ακινήτων μπορεί να προκύψει μόνον εφόσον οι επενδυτές βασίζονται στην μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας που με την σειρά της μπορεί να δημιουργήσει υπεραξίες που θα αντισταθμίσουν την επιβληθείσα φορολογία».

Διαβάστηκε 3991 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαϊος 2014 11:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Ανάθεση Σε περίπτωση που θέλετε να σας βοηθήσουμε στην πώληση / ενοικίαση του ακινήτου σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Ζήτηση Σε περίπτωση που θέλετε να σας βοηθήσουμε στην αναζήτηση νέου ακινήτου, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλ: 210 2915 834,
Fax: 210 2931749,
e-mail: info@karavas.gr

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 9.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30.
Σάββατο: 9.00 - 14.00